De CV ketel vervangen of niet?

cv-ketel vervangen of niet?
Is het tijd om uw cv ketel te vervangen? Gemiddeld dient een cv ketel na 12 tot 15 jaar vervangen te worden. De kans is dan groter dat de ketel een storing krijgt of defect gaat. Er bestaan drie verschillende soorten ketels: de Vr-ketel, de Hr-ketel en de Hre-ketel. De kans bestaat dat u nog beschikt over het type cv ketel, de Vr- verwarmingsketel. Deze ketel wordt op het moment niet meer verkocht in Nederland. De ketel verliest te veel warmte en is daardoor niet efficiënt meer. Dit is de reden dat hij uit de markt is verdwenen.

Verschillen in ketels

Wanneer u jaarlijks meer dan 1600 m3 aan gas verbruikt, kunt u het beste kiezen voor een HRe-ketel. Een HRe-ketel heeft een hoge aanschafprijs en is dus een goede keuze wanneer u veel gas verbruikt. De ketel is daarnaast een stuk zwaarder dan een normale ketel. In het systeem zit een heteluchtmotor die op aardgas werkt. Om de heteluchtmotor draaiende te houden, verbruikt de ketel meer gas dan een normale ketel. Toch haalt de Hre-ketel hetzelfde rendement als een Hr-ketel. Verbruikt u niet veel gas? Dan is de Hr-ketel interessanter.

Redenen vervangen ketel

Er zijn enkele redenen om uw cv-ketel te vervangen. De brander van een oude cv-ketel vervuilt en verslijt, waardoor de warmtewisselaar gaat roesten. Door deze roestvorming zal de opgewekte warmte minder goed worden overgebracht op het water in het systeem. Door uw oude verwarmingsketel te vervangen, kunt u bezuinigen op stookkosten. De nieuwe types gaan namelijk efficiënter om met de warmte. De Hr-ketel is de zuinigste soort en haalt het optimale rendement. Dit betekent dat de hoeveelheid water evenveel is als u gemiddeld gebruikt. Met deze ketel bespaart u dus jaarlijks 15 tot 20 procent stookkosten. Het is afhankelijk van de gasprijs hoeveel dit in euro’s zal besparen. U kunt rekenen op ongeveer 250 tot 300 euro per jaar. U bent niet alleen goedkoper uit in de stookkosten maar ook met het onderhoud aan de ketel. Een oude ketel heeft meer onderhoud nodig. Ook de stroomkosten zullen dalen na het aanschaffen van Hr-ketel. Dit heeft te maken met de zuinige pompen die in het systeem zitten.

Op welk moment vervangt u een ketel?

U kunt uw verwarmingsketel het beste vervangen in de zomermaanden. Dit is het moment dat u de verwarming niet gebruikt en u het minste merkt van een verbouwing. Een oude ketel begeeft het vaak in de wintermaanden, omdat hij dan harder moet werken om het huis warm te krijgen. Bepaal daarom in de zomer of er een vervanger nodig is. Zorg dat u het probleem voor bent, zodat u in de winter niet zonder verwarming hoeft te zitten.

Bronvermelding: Eteb CV-service uit Haarlem. Bezoek de website van Eteb.

Reageren is niet mogelijk