Zelf de kelder waterdicht maken

zelf kelder waterdicht maken
De kelder is vaak de vochtigste ruimte in een woning. De oorzaak hiervan is dat een kelder geheel of voor een deel onder de grond ligt. Als u vochtproblemen heeft in uw kelder, dan kunt u hier eventueel zelf iets aan doen. U kunt op verschillende manieren zelf de kelder waterdicht maken, zoals met soepele of stijve bekuiping. Drainage helpt ook bij het afvoeren van water uit de kelder, maar maakt deze niet waterdicht. Als u besluit om vochtproblemen in de kelder te gaan verhelpen, wacht dan wel op een droge periode en een lage waterstand. De kelder moet namelijk goed droog zijn op het moment dat u deze waterdicht gaat maken. De zomervakantie is bijvoorbeeld een goed moment.

Kelder waterdicht maken met een stijve bekuiping

kelderafdichtingDe kelder waterdicht maken met een stijve bekuiping is een van de meest gebruikte manieren. Het is een relatief goedkope manieren voor het droogmaken van een kelder.Bij deze methode worden de vloeren en wanden allemaal ingesmeerd met een soort waterdichte pasta. Alvorens u de pasta kunt aanbrengen moet voorwerk worden gedaan. Als er gaten of scheuren in de muren of de grond zitten, dan moeten deze eerst worden dichtgemaakt. Scheuren en gaten moeten stofvrij worden gemaakt en vervolgens worden opgevuld met cementspecie, die waterdicht is. In geval van grotere gaten dient het vullen in meerdere lagen te gebeuren, meestal 2 of 3 lagen.

Aanbrengen van de pasta

Als het voorwerk is gedaan, dan kan worden begonnen met het pleisteren met de waterdichte pasta. Vaak wordt voor een betere hechting eerst nog een primer aangebracht. Voor een optimaal resultaat worden de keldermuren 2 of 3 keer met de pasta ingesmeerd. Daarna volgt de vloer. Ook deze wordt gepleisterd met de waterdichte pasta. De vloer kan daarna desgewenst eventueel met een coating van polyurethaan worden afgewerkt. Op deze manier kunt u zelf uw kelder waterdicht maken met een stijve bekuiping.Als uw kelder in een slechte staat verkeert, kan het echter nodig zijn dat u kiest voor de methode van soepele bekuiping.

Soepele bekuiping

Naast de methode met stijve bekuiping bestaat er ook een met soepele bekuiping. Deze methode is wel een stuk drastischer en minder eenvoudig, maar is de beste keuze al uw kelder in erg slechte staat verkeert. Bij soepele bekuiping wordt een soepel soort folie tegen de muren en de vloeren gekleefd. Als de folie is aangebracht, dan wordt er een nieuwe muur tegen de folie gemetseld. De vloer wordt opnieuw gegoten over de folie. Dit moet gebeuren met een ijzeren wapening. Het is dus een flinke klus, maar met soepele bekuiping houdt u wel een kelder over die perfect waterdicht is. In principe kunt u zelf uw kelder waterdicht maken met een soepele bekuiping.

Drainage

kelder drainageDe methodes met stijve en soepele bekuiping zijn dus veel gebruikt, maar als u graag een wat goedkopere oplossing wilt, dan is drainage een optie. Drainage gebeurt door de keldervloer af te laten lopen naar één punt. Hier plaatst u dan een waterpomp. Drainage werkt zo dat als de pomp water bespeurt, hij in actie komt en het water naar buiten afvoert. Drainage zorgt niet voor een vochtvrije kelder, maar voorkomt wel stilstaand water. Als u kiest voor drainage dan is het belangrijk om de kelder goed te luchten en ventileren, omdat het vocht anders in de muren kan trekken. Met drainage maakt u de kelder dus niet waterdicht. Drainage zorgt enkel voor de afvoer van water.

Afwerking

Kelders zijn meestal niet de meest sfeervolle ruimte in huis. U kunt uw kelder echter afwerken met leuke kleuren. Zo bestaat er betonverf, die in veel kleuren te koop is. Ook de coating voor de vloer kan in verschillende kleuren worden gekocht. Zo maakt u van uw kelder een gezellige, aangename ruimte, die meer een onderdeel wordt van uw huis. Dit is aan te raden als u redelijk wat tijd in uw kelder wilt gaan doorbrengen.

Vergelijken van aanbieders

Zoals gezegd kunt u zelf de kelder waterdicht maken. Het kan echter verstandig zijn om een professional in te huren die de kelder geheel waterdicht maakt. Dan weet u namelijk zeker dat alles perfect wordt gedaan. Het vergelijken van aanbieders is dan altijd slim, want zo kunt u besparen op de kosten. De exacte prijs die u betaalt voor vochtbestrijding in de kelder hangt af van een aantal factoren. Dit zijn de oorzaak van het vocht en de ernst ervan, de gebruikte methode en natuurlijk de grootte van de oppervlakte die behandeld moet worden. De uiteindelijke kosten vallen uiteen in de materiaalkosten en in de arbeidskosten. Via het landelijke netwerk van De Jong BV komt u in contact met erkende vochtbestrijding specialisten uit uw regio. Op die manier is uw kelder snel weer waterdicht. Kijk voor meer informatie van het waterdicht maken van de kelder op de website van De Jong BV.

Bij het vergelijken van aanbieders moet u dus op zowel de kosten van het materiaal als de arbeid letten. Eventueel kunnen hier nog extra kosten bijkomen, zoals voorrijkosten. Door diverse offertes op te vragen kunt u de prijzen goed vergelijken en flink besparen op het waterdicht maken van uw kelder.

Reageren is niet mogelijk