Schone werkplek

Schoonmaker

Niemand werkt graag in een vieze werkplek. Even los van de hygiënische redenen, zorgt dit voor onnodige onrust en stress. Als u op uw werk komt en u krijgt een toetsenbord met een vlek erop, een bureau met koffiekringen en een stoffig beeldscherm, dan kunt u zich waarschijnlijk moeilijk op uw werk concentreren. Het wordt om deze en vele andere redenen steeds belangrijker gevonden om een schone werkplek te realiseren. Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat dit directe positieve gevolgen heeft voor het ziekteverzuim en de tevredenheid van de werknemers.

Waarom is een schone werkplek van belang?

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een schone werkplek van belang is en veel bedrijven en gemeenten hanteren daarom een steeds strenger beleid wat betreft hygiëne, maar ook de orde en organisatie van objecten op de werkvloer.

Medewerkerstevredenheid neemt toe

Het is niet vreemd dat medewerkers tevredener zijn als ze elke dag kunnen plaatsnemen achter een schoon bureau. Ook is gebleken dat werknemers rustiger en kalmer zijn als materialen en gereedschap een vaste plek hebben. Dit is natuurlijk niet vreemd. Als u altijd moet zoeken naar een pen en papier of uw boormachine ligt regelmatig ergens anders, dan wordt u hier direct onrustig van.

Ziekteverzuim neemt af

Een direct gevolg van een hoge tevredenheid van de medewerkers is dat het ziekteverzuim ook minder wordt. Als iemand het prettig vindt om naar het werk te komen, zullen ze minder snel thuisblijven bij kleine kwaaltjes. Daarnaast is een schone werkplek hygiënischer en zullen er minder bacteriën aanwezig zijn die werknemers ziek kunnen maken.

Vergroot representativiteit

Een ander gevolg van een schone werkplek en een schoon gebouw is uiteraard dat u een betere indruk achterlaat op alle bezoekers en klanten. Een negatief beeld dat is gevormd omdat er spinnenwebben in de hoeken van de receptie hangen of omdat er vingervlekken op de ramen zitten is erg lastig om later nog te veranderen. Wanneer de werkplek geordend en schoon overkomt, zal de eerste indruk direct goed zijn. Een schoon bedrijf zet de toon die de rest van de dag zal blijven hangen.

Hoe ziet een nette werkplek eruit?

Een nette werkplek is echter veel meer dan alleen een schoon toetsenbord of gelapte ramen. Naast het feit dat het schoon en opgeruimd oogt, is het ook de bedoeling dat er geen voorwerpen aanwezig zijn die niet worden gebruikt en dat de hoeveelheid papierwerk wordt geminimaliseerd. Bent u ergens naar op zoek, dan zou het niet meer dan 30 seconden moeten duren totdat u dit geeft gevonden. Als u dit voor elkaar krijgt en een overzichtelijke werkplek heeft gecreëerd, dan zal het ook direct opvallen als er iets afwijkt. Een standaard werkwijze met duidelijke regels en routines zal ervoor zorgen dat de stress en onrust afneemt en de medewerkers tevredener worden.

Schoonmaken in 5 stappen

Wilt u ook graag orde en regelmaat brengen naar uw werkplek en zorgen dat deze altijd schoon en netjes blijft? Dan kunt u de volgende 5 stappen gebruiken om dit snel en gemakkelijk voor elkaar te krijgen.

  • Verwijder overbodige voorwerpen: bekijk goed wat er zich in uw werkplaats bevindt en verwijder alles dat u niet gebruikt of nodig heeft.
  • Sorteer efficiënt: om gereedschap en materialen beter vindbaar te maken is het belangrijk dat deze een vaste en logische plek hebben. Zo zijn ze ook direct gemakkelijker om op te ruimen.
  • Maak schoon: neem elke dag even de tijd om uw werkplek en gereedschap schoon te maken, te ordenen en op te ruimen.
  • Maak afspraken om het op orde te houden: als u duidelijke afspraken maakt over het schoonhouden van de werkplek worden deze sneller opgevolgd en is er een grotere kans van slagen.
  • Zorg voor systematiek: de situatie zal standhouden als alle medewerkers dit als een routine gaan zien en het inbouwen in hun dagelijkse programma. Leidinggevenden dienen er zorg voor te dragen dat iedereen zich ook daadwerkelijk aan de afspraken houdt.

Bron: Schoonmaker.in – Overzicht van alle schoonmakers in Nederland

Reageren is niet mogelijk