Lichtkoepel vervangen doe-het-zelf

Een lichtkoepel in uw woning is vaak erg mooi. Het geeft een mooi lichtinval en geeft daardoor meer gevoel van ruimte en vrijheid in een kamer. Net als met alle zaken in en rondom het huis is natuurlijk ook de lichtkoepel weleens aan vervanging toe. Door de jaren heen zal door vuil en de vele verschillende weersinvloeden de lichtkoepel vervangen moeten worden. U kunt hiervoor een vakman zoeken, maar het is een vrij simpel project om zelf aan te pakken. Dit scheelt natuurlijk veel in de kosten.

Oriënteren op de klus

Wanneer u heeft besloten zelf uw lichtkoepel te vervangen is het verstandig om te beginnen met het oriënteren op de klus. Wat heeft u nodig en welke stappen moeten ondernomen worden? Bent u ervan overtuigd dat deze klus wel moet lukken, dan begint natuurlijk het leukste werk; het uitzoeken van de nieuwe lichtkoepel. Wanneer u de maten van uw oude lichtkoepel weet is dit al een goed startpunt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld in kleur, glas en openingsmogelijkheden. Er zijn naast dichte lichtkoepels namelijk ook lichtkoepels welke aan één kant open kunnen, maar ook waarvan de gehele lichtkoepel omhoog kan. Wat u hierin wenst is natuurlijk naar eigen smaak.

Benodigdheden bij het vervangen van de lichtkoepel

Bij het vervangen van de lichtkoepel doet u er goed aan om hulp in te roepen. Het eraf halen van de oude lichtkoepel en het daadwerkelijk plaatsen van een nieuwe lichtkoepel is een werkje voor twee personen.Naast een extra persoon heeft u natuurlijk ook een nieuwe lichtkoepel nodig. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, maar het is verstandig om dezelfde maten te nemen als de bestaande lichtkoepel. Verder heeft u een stanleymes nodig, handschoenen, een schroefmachine en schroeven. Verder heeft u een brander nodig en nieuw dakbedekkingsmateriaal. In veel gevallen is het mogelijk om een brander te huren in een doe-het-zelf zaak.

Stappenplan bij het vervangen van de lichtkoepel

Bij het zelf vervangen van de lichtkoepel is het natuurlijk niet verstandig om dit te plannen op een regenachtige dag. Dit spreekt voor zich. Er is op internet en in doe-het-zelf zaken veel informatie te verkrijgen over deze klus, waar u vooraf informatie kan inwinnen.
De eerste stap is de dakbedekking langs de oude lichtkoepel afsnijden. Dit kan met een stanleymes. Hierna kunt u de bestaande koepel van het dak verwijderen. Dit is een werkje waarvoor echt twee personen nodig zijn. De nieuwe opstand kan geplaatst worden en vervolgens vastgeschroefd. Hierna volgt het aanbrengen van de dakbedekking. Met een brander hecht dit aan het dak, maar zorg ervoor dat u het vuur niet richt op de lichtkoepel. Het plaatsen van de schaal op de opstand is de laatste stap. Ook dit is verstandig om met minimaal twee personen te doen. De laatste stap is het aftimmeren van het binnenwerk.

Reageren is niet mogelijk