Schoorsteen vegen: info en prijzen

In veel Europese landen is het periodiek laten vegen van de schoorsteen verplicht. In Nederland is dit niet het geval, al zijn er verzekeraars die dit wel van hun klanten verlangen in verband met brandgevaar. Bij een schoorsteenbrand moet u kunnen aantonen dat de schoorsteen geveegd is. Of u hiertoe verplicht bent of niet, minimaal één keer per jaar de schoorsteen laten vegen is geen overbodige luxe als het gaat om uw veiligheid.

Informatie over schoonsteen vegen

Er zijn nog steeds veel bedrijven waarbij u uw schoorsteen kunt laten vegen. Het is in veel gevallen mogelijk om hier een abonnement af te sluiten, zodat ze jaarlijks terugkomen voor deze taak. Gebruikt u uw schoorsteen regelmatig, bijvoorbeeld ter verwarming van de kamer, dan is het zeker verstandig om de schoorsteen vaker te laten vegen. Ook het hout wat u stookt heeft invloed op de roetvorming in de schoorsteen. Vraag daarom na het vegen aan uw schoorsteenveger of er veel roetafval was. Mocht dit erg veel zijn, dan is het wellicht verstandig om de schoorsteenveger vaker te laten komen. Het ontstaan van de roetvorming heeft te maken met de vochtigheidsgraad van het hout wat u stookt. Hier kunt u natuurlijk ook rekening mee houden, waardoor het aantal keren vegen per jaar weer kan afnemen. Er zijn schoorsteenveeg bedrijven waar ze het vochtgehalte van het hout wat u stookt kunnen opmeten. Mocht dit door het door u uitgekozen bedrijf in deze dienst voorzien, is het zeker aan te raden hier gebruik van te maken, om zo de roetvorming te verminderen.

Zelf de schoorsteen vegen

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf uw schoorsteen te vegen. Hiervoor zijn verschillende sets te koop, die u tijdens het vegen nodig zult hebben. Het nadeel is echter dat u hiervoor geen bewijs kunt aantonen bij de verzekering indien er een schoorteenbrand is. Bij een schoorsteenbrand dient u zo snel mogelijk de klep te sluiten. Doordat er dan geen zuurstof meer komt bij de brand zal het uit zichzelf opbranden. Gebruik vervolgens geen water voor het doven van het vuur in de haard, maar zand en bel zo snel mogelijk de brandweer.

Prijzen voor schoorsteen vegen

Zoals bij vele zaken verschillen de prijzen van het laten vegen van uw schoorsteen. U kunt hiervoor op internet voldoende vakmannen vinden. Het is natuurlijk verstandig om een schoorsteenveger uit de regio te nemen. Dit scheelt in voorrijkosten. De prijzen verschillen tussen de €30,- en €50,-, maar dit verschilt ook per regio. Hebben uw buren ook een schoorsteen? Dan is het verstandig om bij het opvragen van de prijzen na te gaan of er korting wordt toegepast, indien beide woning gebruik maken van dezelfde schoorsteenveger.

Reageren is niet mogelijk