Een dakkapel of een dakopbouw?

dakkapel of dakopbouw?

De verschillen tussen een dakkapel en dakopbouw

Wilt u graag een uitbouw laten maken, maar heeft u eerst meer informatie nodig voordat u het project gaat starten? Elk bouwplan is namelijk anders en wordt specifiek beoordeeld door de gemeente. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Het is belangrijk dat u hiermee rekening houdt. De verbouwing kan daardoor niet alleen langer duren, maar ook hoger in de kosten treden.Het type aanbouw heeft daarnaast grote invloed op de kosten. Er bestaan namelijk verschillen tussen een dakkapel en een dakopbouw.

Dakkapel of dakopbouw?

Het grootste verschil zit in de vorm van het dak. Een dakkapel wordt op een schuin dakvlak met bijvoorbeeld dakpannen geplaatst en een dakopbouw wordt direct op een gevel gebouwd. Voorbeelden van een dakopbouw zijn het verhogen van de nok van een schuin dak, het plaatsen van een nieuwe verdieping op een plat dak of het doortrekken van een gevel. Een dakkapel vergroot een bestaande ruimte terwijl een dakopbouw een geheel nieuwe verdieping creëert.

Kosten aanbouw

Een dakkapel of een dakopbouw is een grote investering. Dit heeft ook met uw eigen wensen te maken. Daarnaast hebben materialen invloed op de totaal prijs. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houten aanbouw of een kunststof. Een kunststof aanbouw heeft weinig onderhoud nodig, het materiaal gaat zeker 50 jaar mee. Daarom wordt er vaak voor een kunststoffen dakkapel gekozen. Een kunststof aanbouw is in tegenstelling tot een houten aanbouw duurder. Hout heeft een mooie uitstraling en is makkelijk te verven. Maar het nadeel van hout is dat het veel onderhoud nodig heeft. Een houten dakkapel bedraagt gemiddeld €3.500 en een kunststoffen dakkapel €4.000. Wanneer u kiest voor een dakopbouw, dan zal het totaal bedrag een stuk duurder uitvallen. U moet dan aan €10.000 denken. We hebben de vergunning er niet bijgerekend.

Niet elke timmerman of dakdekker houdt zich bezig met het plaatsen van dakkapellen of kunnen een dakopbouw verzorgen. Het is daarom verstandig om te bekijken welke vakman, mocht u de keuze hebben gemaakt, u kan helpen bij de klus. Er zijn op het internet diverse overzichten van specialisten te vinden. Hier vindt u bijvoorbeeld een overzicht van dakdekkers in de regio Eindhoven. Via dit soort overzichten vindt u eenvoudig een specialist bij u in de regio, deze helpen u vaak ook bij de aanvraag van een vergunning.

Vergunning aanvragen

Een standaard dakkapel kost gemiddeld 4000 euro. Het scheelt ontzettend veel geld wanneer u een dakkapel zonder vergunning kunt laten plaatsen. De kosten van een vergunning bedragen rond de 400 euro. De positie van een dakkapel bepaalt of u een vergunning moet aanvragen. Ook het model en de afmetingen zijn belangrijk. Daarnaast moet u altijd een vergunning aanvragen wanneer u een dakkapel aan de zijkant of achterkant van uw huis wilt. Als de zijkant van uw huis niet grenst aan een bos of weg is het mogelijk dat u geen vergunning hoeft aan te vragen. In het bouwbesluit en het Burgerlijk Wetboek kunt u de regels vinden voor het bouwen van een dakkapel zonder vergunning. Voor het bouwen van een dakopbouw is een vergunning in alle gevallen noodzakelijk, omdat je bij een opbouw een nieuwe verdieping realiseert.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een document met alle informatie over vergunningen voor dakkapellen.

Reageren is niet mogelijk